• Snabb leverans
  • Personlig service
  • Kvalitetsprodukter
Sök
Sök
Mina sidor
Mina sidor
Företag | Privat
Startsida Brandskolan slacka

Släcka

Bra att veta om brandsläckare
Brandsläckare fylls med olika släckmedel, t.ex. pulver, skum eller AVD, vilket gör dem anpassade för olika typer av bränder.

Olika typer av brandsläckare

Det finns olika storlekar och typer av brandsläckare. De är anpassade för olika situationer och miljöer, beroende på vilken brand som kan tänkas uppstå, eller inom vilken verksamhet den ska användas. En kombination av flera typer kan därför bli aktuellt.



Brandklasser
Alla brandsläckare är godkända för en eller flera brandklasser beroende på vilket släck- medel som används. Brandklassen anger vilken typ av bränder man kan släcka.



Placering av brandsläckaren
Placera brandsläckaren på en plats där den syns, gärna nära bostadens entré eller annan utrymningsväg. Tänk på att placera den så att alla i hushållet/lokalen kan nå den. Brandsläckaren får inte vara blockerad. Om du har flera våningsplan kan det vara lämpligt att placera en på varje våning. Ett tips är också att komplettera med en släckare i sovrummet.

Läs mer här kring hur du ska placera din brandsläckare på kontoret.


Regelbunden kontroll av släckare
En brandsläckare som inte underhålls regelbundet blir en falsk trygghet. Service och kontroll ska genomföras enligt Svensk standard för underhåll och omladdning av brandsläckare SS-3656.
• Tryckmätaren ska stå på grönt
• Slangen ska vara monterad och hel
• Plomberingen ska sitta kvar

Brandfilt
Brandfilten är perfekt som komplement till en 6 kg pulversläckare i hemmet för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Vi rekommenderar att du har en på varje våning. Brandfilten ska placeras nära till hands, där den behövs som mest.

Placera brandfilten i köket i nära anslutning till spis eller eldstad, där det är vanligt att bränder börjar och brandrisken således är större. Andra platser kan t.ex. vara vid soffan i vardagsrummet, eller i sovrummet där du tänder levande ljus.
• Det är även lämpligt att ha en brandfilt i t.ex. bilen, båten, husvagnen och garaget.
• Brandfilten bör vara 120 x 180 cm för att kunna täcka merparten av en vuxen person.
• Brandfilten ska vara godkänd med europeisk standard SS-EN 1869.
• När en brandfilt är använd i brand är den förbrukad, den bör då kasseras och ersättas med en ny.

Så använder du en brandfilt
När du använder brandfilten rätt så kväver den elden. Viktigt att tänka på är att inte kasta filten på branden. Lägg den istället bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.

Om det börjar brinna i någons kläder, försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten, börja uppe vid huvudet. Se till att filten sluter tätt, stryk eller tryck lätt med händerna ovanpå filten. Lyft alltid bort filten nerifrån och upp, så att elden inte flammar upp i ansiktet på personen.

 

Så använder du en brandsläckare >

Så använder du en brandfilt >

AVD-Lith-ex spray >