• Snabb leverans
  • Personlig service
  • Kvalitetsprodukter
Sök
Sök
Mina sidor
Mina sidor
Företag | Privat
Startsida Pennguide

Den perfekta pennan – här är guiden

Ett skönt grepp och ett bläck som liksom dansar fram på papperet – bra pennor tillhör helt klart kontorslivets stora fröjder. Men vad skiljer sorterna åt och vilka pennor passar till vem? Vi tog ett snack med en riktig pennexpert. 

Pennor finns i alla prisklasser, från några kronor till flera miljoner. Men vad är det som gör en penna riktigt bra? Enligt Klas Axelson, pennexpert efter många år som säljare i Office Depot-butiken NK papper, är det flera faktorer. 
– Självklart kommer det an på mekanismen och hur designen är utformad. Tekniskt sett skiljer det sig enormt mellan olika märken. De dyrare pennorna har bättre mekanism, dyrare material och bättre bläck. Men till syvende och sist handlar det om den som håller i pennan. Upplever inte brukaren att pennan är skön spelar det ingen roll vilken mekanik som finns inuti, säger han. 

En del av din image 

Pennor delas in i fyra grupper: stift, kulspets, rollerball och reservoar. Klas Axelson hävdar bestämt att vinnaren av alla kategorier är reservoarpennan. 
– Många upplever den som svår att skriva med, men det handlar bara om en vana. Har du väl lärt dig hur du ska hålla den för att båda ”benen” i spetsen ska röra vid papperet är den oslagbar. Du kommer inte att vilja ha någon annan penna. Du behöver inte trycka och det är betydligt behagligare att skriva med en reservoarpenna än med någon annan penna, intygar han. 

”Det finns pennor smyckade med briljanter och guld som kostat upp emot 4,5 miljoner kronor” 

Hur vet man då vilken penna man behöver? Enligt Klas Axelson har många en egen idé om vilken penna de vill ha. 
– Den ska passa deras image och tanke om pennor. Mitt jobb blir ofta att ändra den idén. Yngre vill gärna ha lite tjockare pennor, det upplevs som lättare att skriva med. En smal penna behöver du knipa hårdare om med fingrarna än en tjockare. Är kunden riktigt medveten vill den ofta ha en specifik märkespenna. Då är det svårt att påverka. 

Penna för varje prisklass 

I butiken där Klas Axelson jobbar finns pennor i alla prisklasser. Den dyraste kostar 45 000 kronor. Med då är det också en unik utgåva i limited edition på bara sju exemplar i hela världen. Vill man komma ner lite i pris kan man välja den som tillverkas i 77 exemplar. Då hamnar prislappen i stället på 40 000 kronor. 
– Det finns pennor smyckade med briljanter och guld som kostat upp emot 4,5 miljoner kronor. Men en bra reservoarpenna kan man få för omkring 1 600 kronor. Ska det dessutom vara av ett finare märke, men inte en särskild utgåva, får du betala omkring 10 000 kronor. Då har du en riktigt bra penna som aldrig kladdar eller läcker. Du slipper dåligt bläck som torkar fast och det kommer att bli en fröjd att skriva med den, tipsar Klas Axelson. 


Våra 5 tips till perfekta pennan 

• Känsla. Se till att den är skön att hålla i. Ligger den inte bra i handen spelar det ingen roll hur bra den är i övrigt. 
• Design. Tänk efter hur du vill att pennan ska se ut. Ha i bakhuvudet att dyrare pennor också har bättre innehåll. Du får vad du betalar för. 
• Funktion. Hur ska du använda pennan? Vilket skrivsätt använder du dig av? Det är avgörande för om du ska välja kulspets, blyerts, reservoar eller rollerball. 
• Papper. Vilken typ av papper ska du skriva på? Tänk på att billigt papper kan ge ett dåligt resultat. Bläcket kan blöda igenom och papperet kan fastna i pennan. 
• Lugn. Sitt ner när du skriver. Då blir alltid resultatet bäst. Ta det lugnt, du hinner. 


Så väljer du rätt penna 


 

Stiftpennan 

Perfekt för den som löser korsord, behöver sudda eller bara gillar blyerts, helt enkelt. Genom att välja hårdhet på blyertsen kan du få olika känsla samt anpassa din penna efter valt papper. Här finns allt från ergonomiskt utformade pennor, som Faber Castell Gripp 2001 med soft-grip zon för bättre grepp, till enklare skolpennor. Se vårt utbud av stiftpennor här


 

Kulspetspenna 

Klassikern, som numera nästan konkurrerat ut stiftpennan. Kulspetspennan finns i alla prisklasser. De billigare pennorna, som klassikern från BIC, är ofta engångspennor. De lite dyrare har allt från ergonomiskt utformade grepp till utbytbara patroner. Där återfinns Ballografen, som även den har blivit en riktig klassiker. Se vårt utbud av kulspetspennor här


 

Fiberpennan 

Den ingår inte i bläckpennegruppen, men används ofta på samma sätt som kulspets, rollerballs, reservoarer och gelpennor och är så vanlig i pennburken att en guide utan den inte skulle vara komplett. Fiberpennor är samma sak som filtpennor. De har en spets av textil, ofta gjord i akryl, som fördelar färgen. Ett exempel är ritpennan Pilot Drawing Pen, den ger en permanent, ljustålig och vattenfast skrift. Se vårt utbud av fiberpennor här


 

Rollerballpennan 

Rollerballpennan är som en blandning mellan kulspetspennan och reservoarpennan. Den har flytande bläck inuti och en liten kula i spetsen som rullar längs papperet när man skriver. Perfekt för den som vill ha en lite mer flytande känsla när man skriver, men som inte har lärt sig reservoarpennan ännu. En nyhet bland rollerballpennorna är Pilot Frixion Point, som har raderbart bläck. Se vårt utbud av rollerballpennor här


 

Gelpennan 

I gelpennan finns det en bläckblandning som är gelliknande. Det gör att bläcket inte rinner lika fort och brukaren får en mjuk och flytande känsla. Gelpennan passar den som tycker om kulspetspennan men gärna vill ha ett litet större flöde på bläcket. Gelpennan finns i många olika prisklasser, från Pilots storsäljare till enklare, såsom Forays. Se vårt utbud av gelpennor här


 

Reservoarpennan 

Reservoarpennan är pennornas Rolls-Royce. Den finns i alla prisklasser och passar den som vill ha en penna som ger ett jämnt bläckflöde till sista droppen och där känslan är mjuk när man skriver. Reservoarpennor dekorerade med guld och ädelstenar har sålts för flera miljoner kronor, men det finns pennor för oss vanliga dödliga också. Vill du bara testa kan en engångsreservoar passa bra. Annars kan du slå till på en penna med optimal balans och perfekt vikt på en gång. Se vårt utbud av reservoarpennor här