• Snabb leverans
  • Personlig service
  • Kvalitetsprodukter
Sök
Sök
Mina sidor
Mina sidor
Företag | Privat
Startsida Hitta basta kontorsstolen

Guide: Hitta bästa kontorsstolen för dig

Mängder av funktioner och stora skillnader i pris. Att veta vilken kontorsstol man ska slå till på är inte det lättaste. Vi guidar dig rätt.

– Priset gör helt klart skillnad för vilken kvalitet du får på din kontorsstol, så mycket har jag lärt mig under åren jag jobbat med det här.
Anders Jansten, på Adolf Fredriks fysiocenter i Stockholm, är naprapat i grunden och har under de senaste tjugo åren arbetat med att göra ergonomiska arbetsplatsgenomgångar på kontor.
– Det är framför allt funktionerna som slutar fungera efter ett tag på de billigare varianterna av kontorsstolar. Ska du använda stolen mycket är det klokt att kosta på dig lite, fortsätter han.
 
Hur mycket du kommer att använda din kontorsstol är, enligt Anders Jansten, den första och kanske viktigaste frågan du ska ställa dig inför ditt köp. Är du en sådan som sällan befinner dig vid skrivbordet under arbetsdagen, eller som ändå helst står upp när du jobbar, kommer du förstås inte att slita lika mycket på stolen. Då måste du kanske inte heller investera i kontorsstolarnas Rolls-Royce.
– Men här ska man komma ihåg att även om det är många som har som ambition att stå mycket är det långt ifrån alla som fixar det i realiteten. Sedan är det ju tyvärr inte alla som ens har höj- och sänkbara skrivbord, även om det har blivit vanligare, säger Anders Jansten.
 

Rätt ryggstöd viktigt

Funktionerna då? Hur viktigt är det egentligen att ha armstöd, svankstöd och gungmekanism på din kontorsstol?
– Jag brukar säga att så länge man kan ställa in höjden, svankstödet och sittdjupet så är det bra, resten är bonus, säger Anders Jansten och lyfter fram att oavsett vilken stol du väljer, gäller det att du kan sitta ergonomiskt när den väl är på plats.
– Många sitter alldeles för högt på sina stolar, nästan så att de dinglar med benen. Det är förstås inte bra, du ska kunna ha hela fötterna stadigt på golvet. Sedan är det viktigt att ha ett bra ryggstöd. Utan kontakt med svankstödet på stolen finns en risk att man krummar. Det kan ge små bristningar i diskryggen som på sikt kan leda till rejäla ryggbesvär.
Men allra viktigast, säger Anders Jansten, är att variera sin ställning ofta.
– Jag brukar säga ”next position is the best position”.
 
 

5 viktiga saker att tänka på när du köper ny kontorsstol

1. Hur mycket ska stolen användas? Ju mer du ska sitta på stolen, desto bättre kvalitet bör du köpa. Det kommer att löna sig.
2. Höj- och sänkbarhet. Se till att kontorsstolen går att höja och sänka, vi är alla olika långa och det är viktigt att sitta väl förankrad med fötterna på golvet.
3. Svankstöd. Sträva efter ett bra stöd i ryggen för att motverka att du krummar, det kan ge ryggskador.
4. Sittdjup. Kan du skjuta på sitsen så att den kommer närmare eller längre ifrån ryggstödet? Det är en viktig funktion för att få till det rätta stödet för ryggen.
5. Variation. Oavsett vilken kontorsstol du investerar i, bestäm dig för att aldrig sitta i den mer än 30 minuter i sträck. Ergonomiska stolar eller ej – vi människor är inte gjorda för att sitta still och behöver variation för att må bra.