• Snabb leverans
  • Personlig service
  • Kvalitetsprodukter
Sök
Sök
Mina sidor
Mina sidor
Företag | Privat

Banner_Kampanjsida_1140x300_matavfall

Matavfall - Källsortering

Nu är det obligatoriskt att sortera ut matavfall för alla hushåll och verksamheter som har pentryn/kök för sina anställda. Allt från kontor, frisörsalonger, bilverkstäder med mera.

Fastighetsägaren kan ansöka om dispens men om det inte finns en skälig förklaring kan vite utdelas.  

När det kommer till hushåll är det hyresvärden eller styrelsen i bostadsrättsföreningen som ansvarar för att de boende i huset kan sortera ut sitt matavfall.

Idag sorteras knappt 30 procent av det matavfall som stockholmare skapar. Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet. Målet är att alla kommuner ska kräva separat matinsamling till 2024.

En stor del av det insamlade matavfallet behandlas i biogasanläggningar som producerar certifierad biogödsel. Från och med 1 januari 2023 får endast godkända insamlingspåsar tas emot av biogasanläggningar som producerar certifierad biogödsel. En godkänd insamlingspåse är certifierad enligt EN13432 eller utvärderad för kontakt med livsmedel enligt (EC) No 1935/2004.

Filtrera Rensa